Asociația Conexiuni pentru comunitate a continuat seria atelierelor tematice adresate copiilor/tinerilor cu dizabilități din mediul rural, cu un atelier de art-terapie și exprimare emoțională: ”Primăvară însorită”.
Duminică, 31 martie 2024, timp de aproape 2 ore, 16 copii din comuna Prăjeni, cu dizabilități, împreună cu frații și surorile lor, au participat, alături de mămici, la un atelier de confecționat lalele prin diferite tehnici și tablouri pe pânză pictate în tempera. A fost o adevărată sărbătoare a lalelelor! Copiii au plecat acasă cu creațiile lor, dulciuri și fructe.
A avut loc și atelierul părinților, de tip „Școală a părinților”: recunoașterea emoțiilor, importanța inteligenței emoționale, povești terapeutice despre gestionarea emoției Frica, tehnici de management al emoțiilor negative. S-au folosit păpuși-marionete ce reprezintă emoțiile fundamentale, jocuri de stimulare senzorială și cărțile pentru copii din colecția „Emoțiile Sarei”.
De ce să participe copilul/tânărul la ateliere de creație?
– pentru a se exprima liber, emoțional și cognitiv, prin intermediul culorilor și al simțului estetic;
– pentru a-și îmbunătăți abilitățile manuale, sociale, artistice, pentru a-și manifesta creativitatea, a-și consolida încrederea, confecționând singur obiecte vesele;
– pentru a-și dezvolta deprinderi pe care le poate exersa apoi în viața de zi cu zi; părinții participă și ei alături de copiii lor;
– pentru a-și dezvolta imaginația și motricitatea fină;
– pentru a-și face prieteni noi.
”Un nivel ridicat de inteligență și o bună educație nu ne garantează gestionarea eficientă a emoțiilor sau succesul în viață. Emoțiile intense și toleranța scăzută la frustrare ne pot sabota dacă nu reușim să le gestionăm corespunzător. Un management slab al emoțiilor poate crea probleme în relaționarea noastră. De aceea atelierele noastre au o componentă non-formală adresată și părinților, urmărind dezvoltarea abilităților parentale, creșterea implicării acestora în procesul educativ al copiilor lor speciali.” (Carmen-Elena Șmit – președintele Asociației Conexiuni pentru comunitate)
Atelierul este parte din proiectul „Conectare prin culoare”, derulat în comune din județul Botoșani, cu sprijinul Fundației Pentru Comunitate Cluj și MOL România, prin Programul Mol pentru sănătatea copiilor, 2023 – 2024.
Intrarea este liberă!
Pentru detalii, accesați linkul asociației:
https://www.facebook.com/conexiunipentrucomunitate?locale=ro_RO