Membrii Asociației Conexiuni pentru comunitate au continuat seria atelierelor tematice adresate copiilor/tinerilor cu dizabilități din mediul rural, cu un atelier de sărbătorit românește…Iubirea, atelierul de art-terapie și exprimare emoțională ”DE DRAGobete”.
Sâmbătă, 24 februarie 2024, timp de aproape 2 ore, 20 de copii și tineri din comuna Brăești, cu dizabilități, împreună cu frații și surorile lor, au participat, alături de părinți/ bunici, la un atelier de confecționat felicitări și inimioare roșii. Și de povestit frumoasele legende de Dragobete. Copiii au plecat acasă cu decorațiunile create de ei, dulciuri și fructe.
A avut loc și atelierul părinților, de tip „Școală a părinților”: recunoașterea emoțiilor, importanța inteligenței emoționale, povești terapeutice despre gestionarea emoțiilor, puterea empatiei etc. S-au folosit păpuși-marionete ce reprezintă emoțiile fundamentale, jocuri de stimulare senzorială și cărțile pentru copii din colecția „Emoțiile Sarei”.
De ce să participe copilul/tânărul la ateliere de creație?
– pentru a se exprima liber, emoțional și cognitiv, prin intermediul culorilor și al simțului estetic;
– pentru a-și îmbunătăți abilitățile manuale, sociale, artistice, pentru a-și manifesta creativitatea, a-și consolida încrederea, confecționând singur obiecte vesele;
– pentru a-și dezvolta deprinderi pe care le poate exersa apoi în viața de zi cu zi; părinții participă și ei alături de copiii lor;
– pentru a-și dezvolta imaginația și motricitatea fină;
– pentru a-și face prieteni noi.
”Prin toate activitățile organizate, ne dorim să contribuim la creșterea armonioasă a celor mici, la consolidarea unei relații sănătoase cu părinții, la dezvoltarea abilităților cognitive, artistice și nu numai. Pe lângă componenta practică a atelierelor, există și cea de natură psihologică, menită să îi ajute pe cei mici să aibă mai multă încredere în propriile forțe și să își exprime emoțiile și trăirile.
Atelierul are o componentă non-formală adresată și părinților, urmărind dezvoltarea abilităților parentale, creșterea implicării acestora în procesul educativ.” (Carmen-Elena Șmit – președintele Asociației Conexiuni pentru comunitate)
Atelierul este parte din proiectul „Conectare prin culoare”, derulat în comune din județul Botoșani, cu sprijinul Fundației Pentru Comunitate Cluj și MOL România, prin Programul Mol pentru sănătatea copiilor, 2023 – 2024.
Intrarea este liberă!