O echipă de profesori cercetători de la Chimie Farmaceutică, din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați, a reușit să creeze un săpun sub formă de prăjituri utilizând ulei alimentar rezidual. Această inovație este în prezent în curs de brevetare la OSIM.
Deși săpunul arată incredibil de atrăgător, este important de menționat că nu este comestibil. Este un săpun solid obținut în laborator de studenții de la Chimie Farmaceutică, care a avut ca scop utilizarea uleiului alimentar rezidual care nu este suficient de valorificat pe piața românească. Procesul de obținere a săpunului implică filtrarea și amestecarea uleiurilor uzate din bucătărie cu arome vegetale precum mentă, lavandă, coji de portocală și plante aromate, toate obținute în laborator.
Profesorul Rodica Dinică a dezvăluit că au folosit ulei de palmier, ulei de cocos și grăsimi shea, acestea fiind grăsimi sănătoase și benefice pentru piele, conținând vitamine liposolubile. În plus, săpunul are și o formă atrăgătoare și apetisantă, sub forma de prăjituri roz. Deși rețeta este păstrată secretă, produsul urmează să fie brevetat.
În prezent, săpunul sub formă de prăjituri este produs în cantități mici, dar cercetătorii gălățeni speră să atragă atenția investitorilor pentru a-l produce în cantități mai mari. Profesorul Rodica Dinică a subliniat importanța protejării planetei și a menționat că dintr-un litru de ulei se pot produce aproximativ 10 săpunuri solide de 100g sau 5 litri de săpun lichid.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com