Sâmbătă, 21 octombrie, a avut loc la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos un eveniment dedicat lui Dimitrie Cantemir. Sub titlul “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”, proiectul a prezentat o latură mai puțin cunoscută a acestui mare principe și cărturar român – aceea de compozitor și muzician rafinat al epocii sale.
Cantemir, pe lângă lucrările sale academice, cum ar fi “Istoria creșterii și descreșterii Imperiului Otoman” și “Descriptio Moldaviae”, a scris cel mai important tratat muzical din Imperiul Otoman din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Acest tratat a avut un rol remarcabil în evoluția compozițională a muzicii culte de la Curtea otomană.
În “Cartea Ştiinţei Muzicii după forma literelor”, Cantemir a elaborat un sistem special de notație muzicală, pe baza literele și cifrele arabe. Acest sistem a permis introducerea în muzica artistică universală a melodiilor orientale și a fost folosit în cultura muzicală turcească până la mijlocul secolului al XIX-lea.
Pe lângă tratatul de teorie muzicală, Cantemir a compus și o colecție de 354 de piese muzicale rafinate, dintre care aproximativ 50 i-au fost atribuite. Eindeosebi, 18 dintre aceste compoziții au fost atestate ca fiind create de principele moldav.
În cadrul evenimentului de la Galați, Ansamblul Cameral de Muzică Veche “Anton Pann” a reușit să redescopere și să interpreteze frumusețea muzicii lui Dimitrie Cantemir. Muzica acestuia este o muzică cultă cu influențe orientale, dar cu elemente culturale bizantine. Constantin Răileanu, coordonatorul ansamblului, a subliniat că compozițiile lui Cantemir sunt adânci și filozofice, cu un nivel mare de dificultate, și necesită o virtuozitate în interpretare și înțelegere.
Înaltpreasfințitul Părinte Casian a apreciat universalitatea multiculturală a operei muzicale a lui Cantemir și felul în care aceasta aduce pace, bucurie și armonie în sufletele oamenilor.
Pe lângă concert, expoziția dedicată lui Dimitrie Cantemir a prezentat extrase din lucrările domnitorului, inclusiv manuscrise muzicale, hărți și semne de validare (sigilii) ce acoperă perioada șederii la Istanbul, domniei Moldovei și perioadei refugiului în Rusia.
Proiectul “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient” va contină în următoarea perioadă în alte orașe din țară, cum ar fi Constanța, Alba Iulia și București. Ministerul Culturii, cu sprijinul ComputerLand Romania, a asigurat finanțarea acestui demers cultural.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com