Grottele din Zungri au obținut un triumf în cadrul concursului internațional UNESCO “La fabbrica del paesaggio” (“Fabrica peisajului”). Situat în provincia Vibo Valentia, acesta a depășit zeci de idei din diferite părți ale Italiei, câștigând secțiunea dedicată entităților publice și proiectelor propuse de acestea. Fabrica este cel mai important concurs internațional de proiectare urbanistică și reabilitare peisagistică, promovat de Federația Italiană a Cluburilor UNESCO. Inițiat în 2010 la propunerea Clubului din Foligno, în cei 14 ani a selecționat și premiat intervențiile, reabilitările și restaurările cele mai conforme cu orientările de sustenabilitate și protecție ale organismului mondial. Anul acesta, secțiunile de orientare diferențiau între intervențiile publice și cele private, iar printre candidaturile înaintate de autoritățile publice, proiectul zungrese s-a impus pentru “reabilitarea și restaurarea semnificativă și importantă și redarea la folosința publică a așezării rupestre, cu amenajări muzeale și activități educaționale recreative și turistice”.
Candidatura a fost înaintată în lunile anterioare de Clubul UNESCO din Tropea: după mențiunea specială acordată anul trecut pentru restaurarea terenurilor viticole vechi ale fermei agricole Marchisa, datorită premiului obținut în 2024, asocierea culturală a obținut un meritat “aur”. În cadrul evenimentului de decernare a premiilor, prezidat de președinta Ficlu, Teresa Gualtieri și de președintele Juriului și președintele Clubului UNESCO Foligno, Maurizio Biondi, a fost prezentă o delegație calabreză: alături de primarul Franco Galati și viceprimarul Caterina Gaudioso din Zungri, a sosit în Umbria și directoarea muzeului, Caterina Pietropaolo. Membrii Clubului UNESCO din Tropea, președintele Giuseppe Maria Romano, membrul fondator Immacolata Amante și editorul și coordonatorul de proiect Monica La Torre, au fost prezenți la eveniment. “Aceasta este un motiv de mândrie mare nu doar pentru mine, ci și pentru oamenii care au făcut toate acestea posibile”, a declarat primarul Galati. Satisfacție a fost exprimată de președintele UNESCO Romano: “Misiunea noastră este să promovăm comorile Coastei Zeilor, iar prin acest angajament am demonstrat-o: Tropea se afirmă ca lider cultural și orientare în zona vastă cândva cuprinsă în cele 24 de așezări rurale. Și ne așteptăm, după acest recunoaștere, un semnal important și din partea autorităților provinciale și regionale. Noi ne-am făcut datoria, acum vine rândul altora.” În ceea ce privește efortul, Clubul UNESCO a organizat deja anul trecut o expediție a cavitelor profesioniștilor în situl rupestru. “După o primă inspecție în februarie a acestui an și după constatarea împreună cu primarul Galati și directoarea Pietropaolo a oportunității de a continua cu detalii suplimentare, organizăm o adevărată expediție cu șase speologi umbrieni”, a declarat Monica La Torre, coordonatoarea de proiect. “Vrem să facem cercetări și inventare ale cavităților inaccesibile până acum, cu excepția uneltelor de alpinism. Și pentru asta căutăm resurse pentru a continua, având încredere în profesionalismul pe care l-am reușit să îl implicăm.” Și chiar evidențiind momentul frumos al proiectului și al vitalității cluburilor UNESCO și a teritoriilor reprezentate, s-a înregistrat un succes important și pentru “Mulino delle Fate” din Lamezia Terme, a cărui reabilitare cu resurse private a fost propusă de organizația din Catanzaro.
Datorită cuplului de profesioniști rezidenți în Elveția, dar originari din Calabria, care au sponsorizat reabilitarea clădirii lor, au obținut primul premiu în noua secțiune dedicată populației private: un succes regional care a interesat două dintre cele patru categorii de premii. La indicația Federației Naționale a UNESCO, în zilele următoare va avea loc la Zungri o ceremonie de prezentare a recunoașterii obținute, care va implica de această dată și autoritățile.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com