Articolul prezintă povestea tragică a Bisericii Sfântul Gheorghe din Galați, care a suferit distrugeri cumplite sub regimul comunist. Biserica, construită în anul 1664, pe malul Dunării, a fost demolată și trasă în Dunăre cu ajutorul unor remorchere. În interiorul lăcașului de cult se aflau și osemintele hatmanului Ivan Mazepa, un opozant al rușilor. Mazepa, comandantul de oști cazac, a decedat în 1710 și a fost înmormântat în Biserica Sfântul Gheorghe. Planurile de a-l transporta la Ierusalim au fost oprite de autoritățile locale, iar Cazacii au acceptat să-l îngroape la Galați.
Biserica a fost supusă numeroaselor distrugeri de-a lungul timpului, fiind arsă și prădată de turci și avariată de un cutremur în 1940. În 1944, zona Portului Galați a fost bombardată de aviația rusă, iar biserica a fost lovită de o bombă și a rămas fără acoperiș. Cu toate acestea, lăcașul de cult a rezistat până în 1962, când comuniștii au hotărât să-l demoleze cu orice preț.
Preoții au fost alungați, iar zidurile bisericii au fost inundate cu apă pentru a le slăbi. Cu ajutorul unui remorcher, turla bisericii a fost legată cu cabluri de oțel și trasă spre Dunăre, unde s-a prăbușit. După demolare, rămășițele lui Mazepa s-au pierdut.
În memoria hatmanului Mazepa, două cartiere din Galați îi poartă numele. În anul 2009, în Parcul Libertății din Galați i s-a dedicat un bust. Recent, consilierii locali au hotărât să redenumească o stradă din Galați, care purta numele unui comunist, în “Eroii Ucrainei”.
Articolul concluzionează că niciun regim totalitar nu va reuși să șteargă memoria unei comunități și subliniază importanța onorării luptei anti-totalitariste atât din trecut, cât și din prezent.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com