Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați, a vorbit despre avantajele navei de cercetare REXDAN și importanța informațiilor pe care aceasta le poate oferi. Nava este folosită pentru cunoașterea aerului, apei și sedimentelor din Dunăre, precum și pentru transportul fluvial. Printre proiectele în desfășurare se numără întreținerea șenalului navigabil și a debitului pe Dunărea veche pentru asigurarea apei necesare unităților de la Cernavodă și identificarea căilor de navigație optime prin monitorizarea constantă și realizarea unei hărți 3D a fundului apei. Informațiile adunate sunt transmise autorităților responsabile pentru a putea planifica lucrările de dragare necesare.
Un aspect important subliniat de Georgescu este că la Dunărea de Jos, schelele pot ajunge fără a fi nevoie de transbordarea mărfii. În ceea ce privește traficul pe Dunăre, există restricții în zonele Dunării Maritime, dar Dunărea Mare este întărită și nu întâmpină probleme importante. Georgescu a menționat și importanța dezvoltării infrastructurii rutiere în zonă, bazându-se pe faptul că aceasta ar alimenta restul țării, chiar dacă Autostrada Moldovei nu va trece prin zonă. Există în proiect un drum rapid între Galați și Autostrada Moldovei, care se intersectează în județul Vrancea, la Focșani.
Articolul are ca sursă interviul realizat de DC News cu Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați. Nava de cercetare REXDAN este prezentată ca un instrument esențial pentru obținerea informațiilor necesare în cunoașterea și monitorizarea Dunării. De asemenea, se subliniază importanța infrastructurii rutiere pentru dezvoltarea regiunii și conexiunile cu alte zone ale țării.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com